Un raport recent al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) indică faptul că adolescenții din Europa se confruntă cu o problemă din ce în ce mai mare în utilizarea rețelelor sociale, iar simptomele care indică o formă de dependență devin tot mai răspândite. În 2022, aproximativ 11% dintre adolescenți au raportat o utilizare excesivă sau dăunătoare a site-urilor de socializare. Acest lucru este o creștere semnificativă față de 7% în 2018.
În anul 2022, aproximativ 11% dintre adolescenți au prezentat semne de utilizare excesivă și dăunătoare a platformelor de socializare, o creștere semnificativă față de 7% înregistrat cu patru ani mai devreme.
Utilizarea problematica a rețelelor sociale
OMS spune că această utilizare „problematică” a tinerilor duce la anxietate, depresie și izolare socială, deoarece nu pot controla cât timp petrece online. Atunci când adulții nu sunt conectați la rețelele sociale, se simt foarte inconfortabil și renunță la alte activități importante, ceea ce duce la performanțe școlare mai slabe.
Directorul OMS Europa, Hans Kluge, a avertizat: „Avem nevoie de acțiuni imediate și continue pentru a ajuta adolescenții să limiteze această utilizare dăunătoare a rețelelor sociale”. El spune că efectele dăunătoare ale acestor platforme asupra sănătății mintale și bunăstării sociale a tinerilor devin din ce în ce mai evidente.
Diferențe regionale în Europa
Conform unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), utilizarea excesivă a rețelelor sociale variază semnificativ între țările europene. De exemplu, aproximativ 28% dintre adolescenții cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani au simptome de dependență, ceea ce constituie cea mai mare proporție din Europa. În schimb, utilizarea problematică a rețelelor sociale a fost raportată doar de 3 la sută dintre adolescenții din Olanda, ceea ce arată o diferență semnificativă între țările europene.
Activitățile online și efectele lor
Jocurile online, pe lângă utilizarea rețelelor sociale, sunt un alt motiv de îngrijorare. Datorită datelor OMS, aproximativ 33% dintre adolescenți joacă jocuri video în fiecare zi, iar 22% dintre aceștia petrec mai mult de patru ore pe zi. Aceasta duce la o expunere lungă la mediul digital, ceea ce pune în pericol sănătatea mintală și izolarea socială.
Măsurile care trebuie luate pentru a proteja adolescenții
Oficialul OMS Natasha Azzopardi-Muscat a subliniat că este necesar să se ia măsuri imediate pentru a asigura că tinerii sunt protejați de pericolele digitale. Ea a afirmat că este esențial să creăm un mediu digital sigur pentru tineri, astfel încât aceștia să poată face alegeri sănătoase cu privire la activitățile lor online.
Cu toate acestea, Organizația Mondială a Sănătății recunoaște avantajele unei utilizări moderate și responsabile a rețelelor sociale. Multe adolescenți folosesc aceste platforme pentru a-și menține legătura cu prietenii; de asemenea, 36% dintre adolescenți spun că folosesc rețelele pentru a comunica cu prietenii.]
Recomandări pentru prevenirea dependenței
Oamenii de știință spun că guvernele ar trebui să îmbunătățească educația digitală în școli și să dezvolte programe care să încurajeze utilizarea responsabilă și sănătoasă a rețelelor sociale. De asemenea, este esențial ca părinții și profesorii să informeze tinerii despre beneficiile și riscurile utilizării mediului online.
În cele din urmă, deși rețelele sociale pot fi benefice, utilizarea lor excesivă are efecte negative asupra sănătății mintale a adolescenților din Europa. Pentru a ajuta această generație să navigheze în lumea digitală fără a-și pune în pericol bunăstarea, Organizația Mondială a Sănătății solicită măsuri urgente.